• Att ta hand om varandra och ha roligt tillsammans.
  • Att genom erfarna och engagerade lärare stötta dig i dina studier.
  • Att rusta dig för vidare studier på högskola och universitet.
  • Lunch. Vi äter på restaurang.
  • Det här med läget. Centralt vid strandkajen, resecentrum och stadsbiblioteket. Fräscha lokaler.
  • Personlig utveckling.
  • Happenings så som kick off i åk 1, vännerdagar, Nobelmiddag och Pi-dagen.
  • Friluftsliv. Vi tar dig ut i världsarvet.
  • Att engagera elever. Genom elevråd, vännerråd, matråd, Skol IF och festkommitté har våra elever inflytande över sin utbildning.
  • Kunskap och studiero. Vi både utmanar och vägleder dig.

Förstahandsvalet!

Tillit – Tillgänglighet – Professionalism – Lösningsfokus

Tillit till skolan kan betyda många saker, för oss är tillit till er elever att ni alltid har möjlighet att slutföra era studier på skolan. Ni har en garanti att få gå klart skolan oavsett skolans inriktning eller programutbud. Har du börjat ett nationellt program med en viss inriktning/profil kommer du också få möjlighet att slutföra dina studier hos oss. Det kan förekomma att elever som börjar på skolan kommande år inte erbjuds just det du har valt, med de val de gör kommer de sedan i sin tur få slutföra under sina tre år på skolan.

Tillgänglighet står bland annat för läget – centralt med närhet till tågstation och bussförbindelser. En annan typ av tillgänglighet är närheten till vår personal, lärare och rektorer. Allt skolmaterial finns tillgängliga via olika molntjänster och du jobbar i den molnbaserade datorn Chromebook.

Professionalism är en av anledningarna till varför våra elever trivs hos oss. Våra professionella lärare som tillsammans med eleverna sätter ambitiösa men realistiska mål. Men framför allt är det vår fokus på relationer som gör vår skola unik och som gör att din resa mot studenten blir en upplevelse som är både rolig och utvecklande. Höga Kusten Teoretiska Gymnasium är helt enkelt Örnsköldsviks bästa gymnasieskola!

Lösningsfokus innebär kort och gott att se positivt på de “problem” man stöter på i sin vardag. Vi utgår alltid från NU-läget och blickar framåt mot önskat läge. Arbetssättet är i grunden ett förhållningssätt där vi har uttalad tilltro till att varje elev har förmåga att äga sin egen lösning.


Språkolympiaden

De senaste åren har skolan ställt upp i den rikstäckande tävlingen Språkolympiaden, och kvalificerat sig till riksfinalen i Malmö flera gånger; 2016, 2018, 2019 och 2020. Ifjol arrangerades finalen digitalt, men året innan skickade vi våra finalister till Malmö. Skolans senaste placeringar, i den digitala riksfinalen våren 2020, var 3:e plats i engelska genom Isabell NA18 och David SA18 och även 3:e plats i tyska som modersmål för Jakob i SA18.


Maten

En bra kost är viktig för att kunna orka med skolarbetet. Vi på Höga Kusten Teoretiska Gymnasium vet detta, därför äter våra elever på lunchrestaurangen Bellas i Arkenbyggnaden. Nära, fina lokaler och bra mat.


Läget

Järnvägsgatan 3 är vår adress. Mer centralt kan man nästan inte vara: mitt emellan havet, järnvägsstationen, det nya kommunhuset och Arkenbiblioteket.


Trivsel och nöjdhet

År efter år bekräftar våra elever att de stormtrivs på skolan och att de är mycket nöjda med sin utbildning. 96% är nöjda eller mycket nöjda med skolan och 97% trivs bra eller mycket bra. 92% tycker t o m att Höga Kusten Teoretiska Gymnasium är mycket nära den perfekta skolan.  99% är trygga eller mycket trygga på sin skola och 98% tycker att de har en bra studiemiljö med studiero.

Är det stämningen, studieron, den speciella gemenskapen bland eleverna, våra många gemensamma aktiviteter eller vårt kompetenta personal? Vi vet inte exakt, men det kan nog vara en blandning av alla dessa aspekter.


Personalen

Alla våra lärare är utbildade och erfarna. Lärarbehörighet är mycket viktigt för oss. Den är hög och i det enstaka fall det saknas pågår komplettering. Vi har även en administratör, skolsyster, kurator och en studie- och yrkesvägledare. Tillsammans med rektor är vårt fokus att ge eleverna de bästa förutsättningarna för att lyckas i skolan. Lyckas vi? 93% av eleverna säger att lärarna gör att de får lust att lära sig mer, 95% tycker att lärarna hjälper eleverna så att det går så bra som möjligt och 96% påstår att de digitala hjälpmedlen används på ett bra sätt i undervisningen. Hela 99% av eleverna tycker att skolan utmanar och ställer krav, vilket också förklarar varför 95% anser att skolan förbereder dem inför vidare studier på ett bra eller mycket bra sätt.

Att nästan hälften av våra nuvarande lärare var med och startade skolan 2009 är ett annat tecken på att vi har Örnsköldsviks bästa arbetsplats.


Lokaler

Inte bara smart utan även snygg! Det är vår skola. Våra fräscha lokaler som nu blivit ännu större inbjuder till att stanna lite extra länge i elevernas uppehållsrum som har utsikt mot havet. I ljushallen finns mysiga soffor och grupparbetshörn och våra klassrum är ljusa och fina. Alla våra klassrum har så klart en projektor och labbet är fullt utrustad för spännande experiment.


En digital skola

Vi på Höga Kusten Teoretiska Gymnasium använder Chromebooks som våra arbetsdatorer. Chromebooks har Googles skrivprogram, är mycket användarvänliga och väger mindre än andra bärbara datorer. Googles program är online, vilket betyder att man kan komma åt sina dokument, presentationer och andra filer var man än är. Man kan även dela ett dokument för att jobba tillsammans med andra eller låta läraren följa skrivprocessen.

Vår skolplattform heter Schoolsoft. Där ser man sitt schema, kan få och skicka meddelanden, ser kommande uppgifter och prov, får sina resultat, ser lektionsplaneringen, registrerar frånvaro och hittar all information man behöver. Världens bästa almanacka, med andra ord! Genom den naturliga hanteringen av de nya medierna blir eleverna förberedda inför universitetsstudier där goda datakunskaper inte är en merit utan ett grundläggande krav numera.


Är du inte övertygad än? Kom gärna på besök!