Fotbollsakademin

Akademifakta

Akademiansvarig:

Peter Hållander
0660- 30 90 01
peter.hallander@hkt.se

Sportakademi

Ny fotbollssatsning
HKT:s fotbollsakademi sker i samarbete med bl.a. Friska Viljor och är en satsning för fotbollsspelande tjejer och killar i Örnsköldsvik med omnejd. Akademin är framtagen för dig som spelar fotboll och vill vidareutvecklas. Många ungdomar lägger fotbollsskorna på hyllan när de börjar gymnasiet, men här uppmuntras du att fortsätta! Tränare och instruktör är Pero Kapcevic, tidigare tränare i allsvenska Östersunds FK och idag tränare och sportchef i Friska Viljor.

Den söker du samtidigt som du söker program på sokgymnasiet.nu

Vår systerskola i Storsjögymnasiet i Östersund har sedan 2008 erfarenhet av att framgångsrikt driva fotbollsakademi, och då upplägget funkar så bra där är det dags att föra kunskaperna vidare. Lärare, instruktörer och elever ska känna stolthet och vara föredömen för sin omgivning och tillsammans jobba för att utvecklas utifrån sin kunskapsnivå och att göra sitt bästa i alla lägen. Vår målsättning och ambition är att driva en riktigt bra fotbollsutbildningen för unga fotbollstalanger.

Eleverna på fotbollsakademin kommer ha tillgång till tekniska lösningar och analysprogram som STATSport GPS-västar, Spiideo – mobila och fasta kameralösningar samt gymkort på närliggande träningsanläggning.
Vår fotbollsakademi har för avsikt att från Svenska Fotbollsförbundet (SVFF) tilldelas LIU-certifiering (Lokala idrottsutbildningar). Det innebär att vi följer specifika kvalitetskrav från SVFF.

För vem?
Akademin är framtagen för dig som spelar fotboll och vill vidareutvecklas. Akademin är också för dig som samtidigt vill läsa en högskoleförberedande gymnasieutbildning. På Höga Kusten teoretiska gymnasium kan du välja att kombinera fotbollen med Ekonomi-, Natur- eller Samhällsprogrammet.

Gruppstorlek
Vår ambition är att träningsgrupperna ska vara mellan 15 – 25 elever per årskull. Tränaren ser till att upplägget är prestations- och ambitionsinriktat. Grupperna kan komma att träna tillsammans under vissa perioder. Den tekniska, taktiska, fysiska och mentala mognaden avgör gruppindelning under träningspassen.

Schema, lärare och tränare
Fotbollen kommer vara schemalagd två förmiddagar i veckan, där fotboll, gym och teori blandas. Mest tid och fokus ligger förstås på fotbollsspelandet, men idrottsprofilen kommer – förutom att utveckla din idrottsliga talang – ge dig fördjupade kunskaper i träningslära som t ex fysiologi, mental träning, kost och idrottsskador. Du kommer att få reflektera över, och utvecklas i din roll som idrottare men även ledare. Schemat anpassas så att eleverna med fotbollsprofil kan kombinera sina studier och sin idrott på bästa sätt. Behörig idrottslärare och fotbollstränare kommer tillsammans att ge dig bredden och kunskaperna.

Här finns exempel på hur ett schema kan se ut. I detta fall en elev i åk 1 på Samhällsvetenskapsprogrammet. Klicka här.

Kurser

Kurser anpassade till fotbollsinriktningen är:

 • Idrott och hälsa 1- specialisering, 100 p, åk 1 (ind. val)
 • Idrott och hälsa 2 – specialisering, 100 p, åk 1 (Ind. val)
 • Idrott och Hälsa 1, 100 p (delar av kursen), åk 1 och 2
 • Träningslära 1, 100 p (utökad kurs), åk 2
 • Träningslära 2, 100 p (utökad kurs), åk 3
 • Ledarskap och organisation, (delar av kursen) 100 p, åk 3
Med reservation för förändringar vad gäller årskursernas upplägg.

Valet av Fotbollsakademin ger dig

 • Bedriva målinriktad träning på bra tider och arenor.
 • Alla träningar ligger på förmiddagar. Vi tränar på närliggande Arena och i sporthallen.
 • Fri tillgång till gym.
 • Ledarstab kring fotbollsakademin med instruktörer och lärare i teorikurser.
 • Att öka elevernas kunskap i fotboll praktiskt och teoretiskt.

 

Instruktörer

Pero Kapčević

Kvalitet och kompetens alltid en prioritet

Utbildning, erfarenhet och ambition är den lyckade kombination våra instruktörer och pedagoger besitter för att ge den bästa möjliga utbildningen till våra elever.

Efter studenten

Ska du ha goda kunskaper om ledarskap, hälsa och vara ännu bättre på din specialidrott inför den satsning du själv väljer att göra.

Film om Fotbollsakademin

Vill du ha mer information?